spring naar de inhoud spring naar de navigatie

“Wie zijn bestemming kent, vindt de weg”
Lao Tze

 

DE KRACHT VAN EEN INDIVIDUELE OF PAREN OPSTELLING

Kom, kom, wie je ook bent.
Ook al heb je je voornemen
duizendmaal niet waar gemaakt.
Kom, kom opnieuw en dans.
Rumi

Opstellingen laten ons zien, dat systemen los van al het aardse, steeds op zoek zijn naar liefde en verbondenheid.


Het kan zijn dat terugkerende problemen in je leven te maken hebben met hardnekkige, vaak ‘onbewuste’ patronen binnenin je familie. Vaak zijn moeilijkheden en/of bepaalde patronen binnen paren-relaties ook afkomstig uit ieders eigen ‘familie-rugzakje’. De zogenaamde blauwdruk; daar waar alles opgeslagen is door de jaren heen. Een opstelling is een doeltreffende methode om meer zicht te krijgen op de dynamieken binnen systemen van families- relaties – of werkvraagstukken.

In een individuele of paren opstelling maak ik óf gebruik van neutrale symbolen bij een tafelopstelling, óf werk ik in de ruimte met ‘vloerankers’, (vilten matjes) die de plaats en kijkrichting van de persoon of het element in de opstelling aangeven. Ook zal ik zelf als representant op bepaalde vloerankers gaan staan, waardoor ik waarnemingen en/of gevoelens ervaar die mogelijk van belang kunnen zijn.

Eerst kijken we samen naar de vraag, boren diepere lagen aan, waardoor een wezenlijk verlangen of wens achter de vraag zichtbaar wordt. Daarna stellen we de vraag op in de ruimte, aan de hand van vloerankers die de personen en/of de elementen symboliseren. Zo worden patronen en mogelijke blokkades of verstrikkingen in het systeem zichtbaar.

Samen ‘lopen’ we als het ware door je vraag heen. Je ervaart gevoelens en fysieke gewaarwordingen en krijgt zo inzicht in wat er speelt aan dynamiek in het systeem. Het geeft zicht op wat je nog bindt en wat je dient los te laten. Het vraagt soms ook om erkenning en aanvaarding van dat wat er is.

“Aan mijn individuele opstelling bij Marion ging een lange autoreis vooraf. Zij creëerde in korte tijd een setting waarin ik me rustig en ontspannen voelde. Ook maakte ze met een heldere analyse een voor mij ingewikkelde situatie duidelijk; de kern was snel gevonden. En daar werd in alle aandacht en concentratie naar gekeken. Ik ervaar haar als iemand die heel goed luistert, bemoedigt en betrokken is, ook bij de “terugreis”. A.F. uit Bloemendaal

“Ik wil je heel erg bedanken voor deze zeer unieke ervaring, voelt als een cadeautje nogmaals Dankjewel”

Door kleine verschuivingen in de opstelling aan te brengen, kan er een beweging en/of verandering ontstaan in het systeem waar jij mee verbonden bent. Het is fascinerend om te zien hoe krachtig de beelden zijn die ons vanuit een diepere laag binnen in een systeem worden aangereikt. Vertrouw erop dat deze beelden verder doorwerken in je leven.

KIJKTIP: Systemisch opsteller Oscar Westra van Holthe maakte een tijd geleden een mooie en verhelderde documentaire over systemische relatietherapie: De verborgen dans. 

Neem gerust contact met mij op, indien je vragen hebt of een afspraak wil maken. Contact

Informatie over tarieven en algemene voorwaarden vind je onder mijn pagina aanbod.